分享

周日嘚吧嘚:精灵猞猁再次现身希腊

 动感希腊语 2021-09-26
猞猁在希腊消失很多年了,如今欧亚猞猁来到希腊Naturland公园,人们可以再次一睹它们的芳容。

欧亚猞猁是一种猫科肉食性动物。它的特点是耳朵上有黑色的绒毛。是仅次于熊和狼的欧洲第三大食肉动物。

猞猁体长80-120厘米,肩高50-70厘米,是欧洲最大的猫科动物。前腿比后腿短 20%。在中欧,雄性猞猁的体重在 20 至 25 公斤之间,具体取决于地区,有些较轻的仅重 14 公斤,但也有较重的可达到 37 公斤。雌性平均比雄性轻 15%。欧亚猞猁是现存的三种猞猁中最大的一种。

曾听老人说过年青时猞猁还很多,到我这里也只是很多年前在动物园里见过,于我而言猞猁是个陌生的物种,陌生到这两个汉字都只是似曾相识。直到看到照片,看到那双眼睛,记忆之门仿佛被打开……

Λύγκας:Ο άγνωστος «τίγρης» της Ευρώπης επέστρεψε στην Ελλάδα


'Ενα άγριο θηλαστικό που έχει εξαφανιστεί από την Ελλάδα, τον Ευρασιατικό λύγκα (Lynx lynx) έχουν την ευκαιρία να δουν οι επισκέπτες στο Διεθνές Περιβαλλοντικό Κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ αφού μόλις πριν από λίγες εβδομάδες 3 λύγκες, αλλά και 4 λύκοι, μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα από το πάρκο Naturland της Ανδόρας.


Σημειώνεται πως το πάρκο λειτουργούσε για χρόνια ως χειμερινό τουριστικό κέντρο και ζωολογικός κήπος, όταν η νέα διεύθυνση αποφάσισε να σταματήσει τη λειτουργία του ζωολογικού κήπου και να αναζητήσει ένα καλύτερο μέρος για τα ζώα.
Μέσω του Ευρωπαϊκού δικτύου EARS, ιδρυτικό μέλος του οποίου είναι ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, αποφασίστηκε τα ζώα να φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του.


Ο Ντοράι (10 ετών), η Κάρμεν (11 ετών) και η Μίσσι (2 ετών) έχουν ήδη προσαρμοστεί στο νέο τους χώρο. Τους αρέσει να κρύβονται στους θάμνους, όπου είναι δύσκολο να τους εντοπίσει κανείς.
Αν και είναι στην φύση τους να σκαρφαλώνουν σε δέντρα, δεν έχουν δείξει ακόμα διάθεση να το κάνουν αφού είναι κάτι εντελώς νέο για εκείνα. Πολύ συχνά επίσης επισκέπτονται την πισίνα τους για νερό.
Ο Ντοράι είναι πιο θαρραλέος και κινείται περισσότερο μέσα στον χώρο, ενώ πιστά τον ακολουθεί η Κάρμεν. Η μικρότερη Μίσσι συνήθως κρύβεται και εμφανίζεται μόνο όταν εκείνη το θέλει.
Για τους πολίτες ή τις εταιρείες που επιθυμούν να στηρίξουν τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ στις προσπάθειές του για τη διατήρηση του είδους, μπορούν να υιοθετήσουν συμβολικά κάποιον από τους τρεις λύγκες στο παρακάτω link:
https://www.arcturos.gr/gr/summeteho/adoption/?id=10
Λύγκας, αυτός ο άγνωστος
Αυτό το υπέροχο αιλουροειδές, που η εικόνα του παραπέμπει σε τίγρη, είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια δυστυχώς δεν συναντάται στην Ελλάδα, ενώ οι ελάχιστες μαρτυρίες θέασής του δεν είναι αξιόπιστες.
Στη δυτική Βαλκανική χερσόνησο (Μαυροβούνιο, Κόσοβο, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία) υπάρχει ένα υποείδος του Ευρασιατικού λύγκα, ο βαλκανικός λύγκας (Lynx lynx balcanicus). Αυτό είναι και το είδος που θα μπορούσε να επανεμφανιστεί κάποια στιγμή στην Ελλάδα.
Υπολογίζεται ότι λιγότερα από 50 άτομα ζουν ακόμα ελεύθερα στη φύση και για τον λόγο αυτό το υποείδος του βαλκανικού λύγκα θεωρείται «Κρισίμως κινδυνεύον». Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι η μοναδική ελληνική οργάνωση που πήρε μέρος στο επίσημο πρόγραμμα καταγραφής λύγκα στα Βαλκάνια συμμετέχοντας στην ανάλυση των επιστημονικών δεδομένων για το είδος.
Με δεδομένη την εξαφάνιση του λύγκα από την Ελλάδα, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ έχει προχωρήσει σε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία μελέτης και προστασίας του, που επικεντρώνεται κυρίως στις ακόλουθες δράσεις:
Δράση έρευνας στο πεδίο. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ έχει εγκαταστήσει ένα δίκτυο αυτόματων καμερών στα βουνά της Φλώρινας με στόχο την καταγραφή τυχών ενδείξεων της παρουσίας του είδους.
Δράση περιβαλλοντικής ενημέρωσης. Στο Διεθνές Περιβαλλοντικό Κέντρο οι ξεναγοί του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ θα ενημερώνουν συστηματικά τους επισκέπτες για τον λύγκα και το ενδεχόμενο επιστροφής του στη χώρα μας.
Θέλοντας να καθιερώσει την προστασία του λύγκα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που καθιστούν εφικτή την επιστροφή του είδους στη χώρα μας, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ προχώρησε στη μετατροπή του Καταφυγίου του Λύκου σε Κέντρο Προστασίας Λύκου και Λύγκα.
Οι 3 λύγκες φιλοξενούνται σε ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα και πλέον δίνεται η δυνατότητα φιλοξενίας και άλλων λυγκών στο μέλλον.
Ο λύγκας είναι ένα σημαντικό κομμάτι του φυσικού μας πλούτου. Την ώρα που στη χώρα μας χάνεται ένα σημαντικό μέρος της βιοποικιλότητας, συστήνουμε τους λύγκες στη χώρα μας με την ελπίδα ότι σύντομα θα αποτελέσουν ξανά κομμάτι της ελληνικής πανίδας.
Με την εμπειρία και την αξιοπιστία που διαθέτει πλέον σε διεθνές επίπεδο ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ αποτελεί έναν σημαντικό φορέα προστασίας και ενίσχυσης της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα.
Μία νέα αγέλη λύκων
Μαζί με τους λύγκες από το ίδιο πάρκο ήρθε στο Κέντρο Προστασίας και μία αγέλη τεσσάρων λύκων. Φιλοξενούνται σε διαφορετικό χώρο και πρόκειται για τους: Ντιέγκο (2 ετών), Λόμπα (6 ετών), Σίλβα (6 ετών) και Ρομπέρτο (4 μηνών).
Την αγέλη των λύκων μπορεί να την υιοθετήσει όποιος επιθυμεί να συνδράμει στη φροντίδα τους στο παρακάτω link https://www.arcturos.gr/adoption/silva

也许该安排个时间去看看这些精灵。

    转藏 分享 献花(0

    0条评论

    发表

    请遵守用户 评论公约

    类似文章 更多